چند نوشتۀ خواندنی
آوریل 8, 2015 3 دیدگاه
دنی رادریک، اقتصاددان مؤسسۀ مطالعات پیشرفته دانشگاه پرینستون، گفتگویی دارد دربارۀ اقتصادهایی که شرایط نهادی مناسبی ندارند (به طور مشخص ضعف در حاکمیت قوانین و اعمال قراردادها) و راهکارهایی که می توان در این کشورها برای توسعه برگزید. می گوید اگر همه چیز را واگذار کنیم به زمانی که این نهادها درست عمل می کنند، ممکن است زمان زیادی را از دست بدهیم. او نام second-best world را برای توصیف این اقتصادها بر می گزیند و می گوید بهتر است سیاستها را با مفروض گرفتن نقص دنیای بیرونی تنظیم کنیم.
تیلر کوئن، اقتصاددان دانشگاه جورج میسون، نوشته ای دارد در نیویورک تایمز دربارۀ نابرابری و امکان تحرک اقتصادی افراد (جابجا شدن در دهکهای درآمدی). می گوید نابرابری به ذات خود بد نیست. می تواند خوب یا بد باشد و جدا کردن نابرابری از امکان تحرک افراد این دو را از هم جدامی کند. (چندی پیش نوشته ای با مضمون مشابه برای دنیای اقتصاد نوشتم).
و نوشته ای در نیویورک تایمز معرفی شده توسط جان کاکران در مورد اثر مهاجران بر جامعۀ مقصد. می گوید شواهد قوی وجود دارد که وجود مهاجران به آمریکا اثرات مثبت بلند مدت دارد بدون اینکه اثر منفی کوتاه مدت زیادی داشته باشد.
مهدی عسلی نوشته ای دارد در دنیای اقتصاد در مورد رژیم مالی پسا تحریم. می گوید ایران می تواند تولید نفت رابه دوران قبل از تحریم برساند ولی باید مراقب اثر منفی آن بر اقتصاد باشد و بودجه را از نفت جدا کند. نکته ای که به نظر من می رسد این است که تجربۀ صندوق ذخیرۀ ارزی در ایران را می توان با تقریب خوبی شکست خورده قلمداد کرد. صندوق ذخیره نمی تواند به ذات خود باعث انضباط بودجه ای شود. بلکه بر عکس، هر وقت توانستیم خرج خود را کنترل کنیم می توانیم صندوق مفیدی داشته باشیم.
تشکر استاد گرامی! لینک های ارزشمند را شریک کردید.
چرا تجربه صندوق ذخیره ارزی شکست خورده؟ خود دکتر عسلی هم نظرشون ابقای صندوق هست، نفس صندوق مشکل داره یا قوانین حاکم به صندوق باعث ناکارآمدییش میشه؟
تجربۀ صندوق در ایران شکست خورده چون ما بودجه رو از نفت مستقل نکردیم و صندوق طراحی شده بود برای این کار.
من هم نظرم ابقای صندوقه ولی صندوقی که به هنگام فراوانی پولی توش نره با عدمش فرقی نداره. شرط کار کردن صندوق اینه که بودجه رو بر مبنای متغیرهایی غیر از نوسانات کوتاه مدت پول نفت بریزیم و باقی اش رو بذاریم توی صندوق. به عبارت دیگر انضباط مالی اگر داشتیم صندوق کار می کنه. اگه نداشتیم صندوق و عوم صندوق یکیه. مسئله هم خیلی به قوانین بر نمی کرده، به نوع بودجه ریزی ما بر می گرده.