وزیر اقتصاد دولت جدید

کابینۀ روحانی معرفی شد. هنوز تکلیف رئیس سازمان برنامه و بانک مرکزی روشن نیست و تا این دو مشخص نباشد نمی توان حدسی در مورد جهت گیری اقتصادی دولت جدید داشت. ولی انتخاب علی طیب نیا به عنوان وزیر اقتصاد قابل توجه است.

در مناظرات نمایندگان اقتصادی کاندیداها، طیب نیا در قالب یک اقتصاددان آگاه به مشکلات و راه حلهای ممکن و از آن مهمتر بده-بستانهای ناگزیر اقتصادی ظاهر شد. نوشتۀ کوتاهش در هفته نامۀ آسمان که در این سایت نقل شده نوشته ای تحسین برانگیز است. به جای حرفهای کلی و غیر قابل فهم (که در اقتصاد ایران به وفور یافت می شود)، از کارکرد علامت دهی نرخ سود بانکی، اصلاح قیمتهای نسبی، رشد دولت در عرصه ای که مربوط به بخش خصوصی است و نقص آن در عرصۀ نظارت و سیاستگذاری، مقابله با انحصار، ساماندهی مشمولان دریافت یارانه با استفاده از اطلاعات گردآوری شده و با کمک کمیتۀ امداد و سازمان بهزیستی، و رشد رقابت پذیری صحبت می کند. حتی وقتی در مورد ساختار اقتصاد و نهادها صحبت می کند، آدم می فهمد در بارۀ چه چیزی دارد صحبت می کند.

نکتۀ مثبت دیگر طیب نیا، حضور یک ساله اش در سمت معاون اقتصادی سازمان برنامه است که به گفتۀ خودش در گفتگو با هفته نامۀ تجارت فردا دیدگاهش را عوض کرده است (سازمان برنامه جای عجیبی است، هر کس گذارش به آن می افتد از آسمان ایده های عجیب و غریب به زمین حساب و کتاب و بده بستان می افتد. منظورم البته طیب نیا نیست، به طور کلی گفتم). این تجربه، همکاری اش با سازمان برنامه، که مغز برنامه های اقتصادی کل کشور است، را آسان می کند.

منتظر می مانیم تا ببینیم سازمان برنامه و بانک مرکزی را چه کسانی هدایت خواهند کرد و برنامه های دولت آینده در چه جهتی خواهد بود.

پس نوشت: چهل تا هلوی خوش آب و رنگ (و البته کرم و مورچه زده!) از درخت هلوی حیاطمان چیدیم و حالمان خوش شد. گفتیم حال خوشمان را تقسیم کنیم با شما خوانندگان و وزیر اقتصاد آینده!

6 Responses to وزیر اقتصاد دولت جدید

  1. ضیا says:

    سلام استاد حسین

    آیا در ایران صرف یک وزارت برای امور اقتصاد و دارایی ( Economics and Finance) وجود دارد؟ دوم: احتمالاً دکتر نیلی به عنوان رییس بانک مرکزی ایران انتخاب گردد. بنظر شما، این دو شخصیت چه کار برای اقتصاد ایران خواهند کرد؟

    http://www.eghtesadonline.com/fa/content/23171/%D9%86%DB%8C%D9%84%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AE%D8%B1%D9%87-%D8%B1%DB%8C%DB%8C%D8%B3-%DA%A9%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DA%A9-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2%DB%8C-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF%D8%9F

    • حسین says:

      سلام ضیا
      بله یک وزارت اقتصاد و دارایی هست. اهداف و وضایفش را هم می توانید در وبسایتشان ببینید.
      http://www.mefa.gov.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=40a42360-2817-4270-8ce9-1c907d01db8c
      نیلی یکی از بهترین افرادی است که می توان کل پروژۀ ترمیم وضع اقتصاد ایران را کاملاً به دستش سپرد. اگر این اتفاق بیافتد جای امید زیادی به بهبود اوضاع می رود.
      البته ملاحظات سیاسی زیادی وجود دارد که می تواند مانع از این کار شود.

  2. masoud says:

    دو تا مطلب آقای دکتر
    اول اینکه من تقریبا» مطمئنم که مسئولیت سازمان مدیریت،برنامه ریزی و بهره وری با دکتر نوبخت هستش و احتمال بسیار بالا دکتر نیلی در نقش معاون این سازمان خواهند بود و برای بانک مرکزی هم مجید قاسمی و ولی الله سیف مطرح هستند(یه سرچ کنید سوابقشون دستتون میاد)
    دوم یه سؤال:
    محمود(خدا بیامرز) با ارائه ی آمار هایی نتایجی میگیره که با اون آمار ها قابل بیان نیستند.
    مثلا» دولت میگه تعداد شغل هایی که ایجاد کردیم7 میلیون تا بوده که از همه ی دولت های قبلی بیشتر بوده.
    (راست میگه اما نمیگه6.5میلیون شغل رو هم فرستادیم ده ده)
    حالا پرسش من اینه:شما میدونید قدرت خرید مردم به عامل های درآمد اون ها و نیز هزینه ی اون ها بستگی داره.
    آیا نموداری یا شاخصی وجود داره که بر مبنای اون بشه قدرت خرید مردم رو از محاسباتی با یه سری از متغیر ها نتیجه گرفت.
    مثل معادله ی سود واقعی ؟

    • حسین says:

      سلام مسعود
      این اسامی رو دیدم. ببینیم چی می شه. من یه نقد کوتاه در مورد نظرات نوبخت نوشتم. منتظر می مونیم ببینیم کی می آد و سیاستهاش چیه.
      آمارها رو هم ممکنه تا مدتی بشه پنهان کرد ولی امروزه این کار رو خیلی نمی شه ادامه داد. یه جایی خودش رو نشون می ده.
      در مورد سؤالت: قدرت خرید هر فرد به پولی که داره، یعنی درآمدش، بستگی داره. اگه بخوای برای چند سال این قدرت خرید رو دنبال کنی باید با تورم تعدیلش کنی تا قدرت خرید واقعی رو بدست بیاری. هزینه ها در این شاخص جایی ندارن.
      ممکنه سؤال تو به این اشاره داشته باشه که مثلاً من باید اینقدر کرایه خونه بدم یا بچه دارم یا این خرجها رو دارم و … و بر مبنای اینها چیزی برام نمی مونه. اینها در محاسبۀ قدرت خرید وارد نمی شن. (این سؤال رو به کرات شنیدم و برای همین بهش اشاره کردم)

  3. masoud says:

    مرسی.
    من اون جا هم نوشتم که نوبخت یک مثال زد برای این که بگه پرداخت مساوی یارانه درست نیست و اصلا» منظورش این نبود.سوابق نوبخت رو در اینجا ببینید:http://www.csr.ir/departments.aspx?abtid=09&&depid=64&&semid=175
    بعدش آقای دکتر فکر کنم پرسش من رو به درستی متوجه نشدید.
    ببینید کمیت هر چیزی است که قابل اندازه گیری باشه و بشه مقدار اون رو با یک عدد بیان کرد مثلا» در اقتصاد تورم یک کمیت هست چون میتونیم اندازه گیری کنیم و عددی مثلا»30درصد رو به اون نسبت بدیم یا نرخ سود واقعی.
    من میخواستم بدونم که آیا قدرت خرید یک کمیت هست که بشه بهش عددی داد و با یکا اون رو بیان کرد.
    مثلا» با یک معادله ای برای اون عددی بدست آورد و با مقایسه ی اون عدد بتونیم راجع به تغییراتش اظهار نظر کنیم تا هر کسی نیاد یه حرفی بزنه،یکی بگه کم شده و دیگری که محمود باشه بگه نه زیاد شده.

    .و در این لینک چند تا از مقالات نوبخت رو میتونید ببینید تا بیشتر با دیدگاه هاش آشنا بشیدhttp://www.ensani.ir/fa/3887/profile.aspx

    ضمنا» من فکر کنم دکتر نیلی بیشتر در حوزه ی برنامه ریزی تخصص داشته باشند.مدیریت بانک مرکزی علاوه بر اقتصاد نیاز به تجربه و علم بانکداری هم داره و من فکر کنم اگر مجید قاسمی یا دکتر پرویز عقیلی یا مظاهری بشوند خوب میشه.البته شما که میدونید هیچ کس به پای بهمنی نمیرسه.

    بعدش هم من یه بچه پشت کنکوری هم زن و بچه ام آقای دکتر کجا بود.
    مرسی زیاد نوشتم ازتون ممنونم که نظرات رو میخونید و پاسخ میدید.

    • حسین says:

      سلام مسعود
      ممنون از اطلاعاتت در مورد نوبخت. من نظر مثبت یا منفی در مورد نوبخت ندارم چون قبلاً چیزی ازش نخونده بودم. اگر رئیس بانک مرکزی یا سازمان برنامه شد و برنامه ای اعلام کرد روشون نظر می دم مثل کاری که تا حالا کردم.
      اما قدرت خرید کمیت هست ولی درصد نیست. وقتی از قدرت خرید حرف می زنیم از همون درآمد افراد حرف می زنیم. با نگاه به درآمد افراد مثلاً از آمارگیری بودجه و درآمد خانوار می شه گفت که درآمد بعد از کسر تورم است (که همون قدرت خرید بر مبنای یک سال پایه است). با این معیار برای من روشنه که درآمدها زیاد شدن یا کم شدن. برای سیاستمدارها روشن نیست به دلیل فقدان آمار نیست. زور دارن می تونن بگن ماست سفید نیست! ما هم می گیم چشم.
      اینکه کی برای بانک مرکزی مناسبه رو من نمی تونم بگم چون بجز نیلی بقیه رو درست نمی شناسم. ولی اینکه مدیریت بانک مرکزی نیاز به تجربۀ بانکداری داره خیلی موافق نیستم. بانک مرکزی با بانک تجاری فرق داره و هیچ کجای دنیا تجربۀ بانکداری رو به عنوان لازمۀ ریاست بانک مرکزی نمی دونن. همین بن برنانکه یه آدم دانشگاهیه که شده رئیس بانک مرکزی.
      در ضمن اولاً کنکور تموم شده، ثانیاً اگه هم کنکور بود بهانه می آوردی که کنکور خرج داره، ثالثاً برو زن بگیر تا دولت اعتدال و امید رو کاره. بعداً معلوم نیست چی بشه. ممکنه بگن زن گرفتن ممنوع!
      ما مخلصیم

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: