گزارشهای بازار ارز افغانستان: سخنی با دوستان افغان که مطالب این وبلاگ را می خوانند
دسامبر 16, 2013 4 دیدگاه
«برای مردم عادی و بی سرمایۀ افغان، دلار هر سنت که بالا می رود، شرایط سخت تر می شود.» این جمله را از نوشته ای در بی-بی-سی فارسی در مورد افزایش اخیر نرخ ارز در افغانستان برداشتم.
شرح اقتصادی ماجرای ارز در افغانستان این است که نرخ دلار بعد از استقرار دولت تقریباً با ثبات از سال 2005 برای بیش از چهار سال در حول و حوش 51 افغانی ثابت ماند. با افزایش کمکهای بین المللی این نرخ کاهش یافت و در حدود سه سال پیش به چهل و پنج افغانی رسید و از آن زمان، نرخ دلار با رشدی تقریباً ثابت به حدود 65 افغانی افزایش یافت. بی نتیجه ماندن مذاکرات اخیر افغانستان و آمریکا در مورد نحوۀ حضور نیروهای آمریکا در افغانستان پس از 2014 سبب شده است که در این روزها نرخ دلار تا 58 افغانی افزایش یابد. این افزایش اخیر سبب شده که در رسانه ها و روزنامه های افغانستان و بخش مربوطه در رسانه های بین المللی گزارشات زیادی در مورد این «معضل بزرگ» منتشر شود و سیاستمداران برای حل آن دست به کار شوند.
هدف من از این نوشته بررسی بازار ارز نیست که در همین وبلاگ به کرات به سیاست ارزی ایران پرداخته ام. شرایط فعلی در افغانستان حالتی ملایم تر از شرایط بازار ارز ایران است. هدفم نگاه به واکنش سیاستگذاران افغان و روزنامه نویسان به این حوادث است. تجربۀ بیست سال گذشتۀ ایران در واکنش روزنامه ها به سیاستهای اقتصادی که از دلایل مهم معلق ماندن بسیاری از سیاستهای درست و اجرای سیاستهای مخربی مثل تثبیت قیمتها شد، انگیزۀ من در نوشتن این مطلب است.
نوشتۀ فوق الذکر درست می گوید که قدرت خرید «برخی گروهها» با افزایش نرخ دلار کاهش می یابد ولی این گروهها غالباً مصرف کنندگان مناطق شهری هستند که در افغانستان کمتر از سی درصد جمعیت را شامل می شوند. هفتاد درصد باقیمانده در روستاها زندگی می کنند و زندگیشان نه تنها با افزایش نرخ ارز بدتر نمی شود، بلکه در بسیاری از موارد نرخ بالاتر ارز به نفع آنها است. این گروه تولید کنندۀ محصولات کشاورزی و صنایع دستی هستند، محصولاتی که بازارشان با افزایش قیمت ارز و کاهش واردات رونق می گیرد. روزنامه نگاران و سیاستگذارانی که این موضوع را به عنوان فاجعه مطرح می کنند، در نهایت فقط مصرف کنندگان شهری را نمایندگی می کنند. علت این امر هم تا حدی روشن است، روزنامه نگاران و سیاستگذاران متعلق به این گروهند و مشتریان اصلی روزنامه ها و منشأ نفوذ سیاستمداران هم همین گروهند.
روزنامه نگاران را بحق صدای بی صدایان نامیده اند. بنا است که چشمان باز و زبان گویای افرادی باشند که نه قدرت دارند و نه می توانند صدایشان را به قدرت برسانند. متاسفانه در بسیاری از موارد چنین هدفی تبدیل می شود به بلندتر کردن صدای گروه اندکی که به آنها دسترسی دارند و تبدیل قضایا به داستانهایی که خوشایند خوانندگان باشند. سیاستمداران شاید به مقتضای قدرت تکرار کنندۀ حرفهای گروههای پر نفوذ باشند و به این جهت نتوان این رفتار را بر آنان خرده گرفت، ولی روزنامه نگاران را نمی توان بخشید اگر منافع اقلیت را در اولویت قرار دهند.
البته مسئله فراتر از دفاع از یک گروه در مقابل گروه دیگر است. گزارشگران و روزنامه نگاران فقط بلند گو نیستند. بخشی از کار آنان این است که به دانش مربوطه هم مجهز شوند و با استفاده از نفوذی که دارند سیاستمداران را وادار به اتخاذ سیاست درست کنند، بخصوص وقتی که منافع سیاسی ایجاب می کند که سیاستی اشتباه ولی محبوب بین گروههای بانفوذ اتخاذ شود.
مثالی از توماس فریدمن سرمقاله نویس مشهور نیویورک تایمز بزنم. در تمام سالهایی که قیمت نفت در بازارهای جهانی پایین بود و مردم آمریکا از مزایای انرژی ارزان که منشأش خاورمیانه بود، استفاده می بردند فریدمن در سرمقاله هایش به سیاستمداران توصیه می کرد که با مالیات مضاعف قیمت انرژی بخصوص بنزین را افزایش دهند. استدلال فریدمن این بود که وابستگی انرژی آمریکا به نفت خاور میانه و رفاهی که انرژی ارزان آن به همراه می آورد سبب شده است که سیاستمداران آمریکا در اجرای سیاستهایشان در خاورمیانه دست به عصا باشند. چنین سیاستی به هیچ وجه خوشایند مردم آمریکا نبود ولی منافع بلند مدت آمریکا سبب می شد که فریدمن چنین سیاستی را توصیه کند.
روزنامه ها و رسانه های جمعی افغانستان در ابتدای راه هستند. بخش اقتصادی بسیاری از آنها ضعیف است و جای پیشرفت زیادی دارد. نویسندگان رسانه ها می توانند کمک زیادی به آیندۀ افغانستان بکنند، اگر ژورنالیسم را منحصر در ابعاد احساسی آن ندانند و با مجهز شدن به دانش اقتصادی از سیاستهای مخرب جلوگیری و سیاستهای درست را هر چند محبوب اقشار پر نفوذ نباشد، تشویق کنند.
درود بر شما استاد حسین گرامی
به عنوان یکی از مخاطب وبلاگ و یک افغان، این مطلب شما برای من الهام دهنده است که پیرامون مسئله بیشتر فکر کنم و در صورت امکان چیزی بنویسم.
چند نکته پیرامون مشکلات ارزی افغانستان:
1. کمک های خارجی به دلار و تزریق آن در بازار ارز، یگانه منبع برای ثبات افغانی در افغانستان بوده است. مثلاً معاش سربازان در افغانستان که از آدرس کمک های خارجی به دلار تامین میگردد، بانک مرکزی در عوض حساب بانکی سربازان را افغانی کریدت میکند. دلار های باقی مانده از طریق عملیات بازار، در بازار پول تزریق گریده و ثبات افغانی بصورت تصنعی حفظ میگردد. همانطوریکه اشاره کردید، نااطمینانی اخیر باعث شد که ارزش افغانی کاهش یابد، قطع شدن کمک های آمریکا در بخش نظامی بود. جالب اینکه اظهار نظر دو روز قبل وزیر خارجه آمریکا منبی بر امضای قرارداد با دولت افغانسان، باعث شد که یک شبه نرخ دلار به 55 افغانی کاهش یابد.
2. پایین بودن دانش اقتصادی در کل و در میان ژونالیستان بصورت خاص باعث شده که همیشه رسانه ها کاهش ارزش پول ملی را فاجعه قلمداد کند. اگر به برنامه های اقتصادی رسانه ها نگاه کنی، صرفاً نام برنامه اقتصادی است و محتوا سیاسی.
3. مواد مصرفی شهر نشینان از آدرس واردات تهیه میگردد. کاهش افغانی طبعاً قدرت خرید آنها را به شدت ضربه زده و آنها را ودار به سر و صدا میکند. مثلاً تابستان قیمت هر کیلو گاز 45 افغانی بوده و حالا 80 افغانی و همینطور کالای ضروری دیگر.
4. انتقال قدرت سیاسی و کسب محبوبیت در میان شهروندان هم باعث میگردد که بانک مرکزی و دولت تلاش نمایند تا به مسایل مقطعی نگاه کنند و منافع دراز مدت را قربانی کسب محبوبیت و منافع کوتا مدت نماید.
رسیدن به مشکلات یاد شده زمانبر است که نیاز به وقت و تدبیر دارد.
سلام ضیا
ممنون از اطلاعات ارزشمندت.
اینکه مواد مصرفی شهر نشینان از واردات تهیه می شود، جای تامل دارد. اگر صحبت از انرژی باشد این حرف قابل قبول است چون ممکن است یک کشور نفت و گاز کافی نداشته باشد. حتی در این حالت هم باید طوری عمل شود که مردم به سمت استفادۀ بهتر از انرژی پیش بروند مثل خانه های با عایق بندی خوب.
ولی در مورد مواد خوراکی اگر واردات غلبه کند جای سؤال دارد. کشوری که هفتاد درصد جمعیتش در روستاها به کشاورزی مشغولند نباید سیاستی را اتخاذ کند که این بخش را تضعیف کند.
سلام استاد حسین
متاسفانه افغانستان از لحاظ مواد خوراکی وابسته به وردات است. قیمت برنج، آرد، لوبیا و روغن پیوسته نظر به نرخ ارز در نوسان اند. اگر به ساختار تجارت خارجی افغانستان نگاه کنی، مسئله واضح میگردد. به لینک زیر نگاه بیاندازید:
http://www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/2013/09/130914_k05_afghan_economy_trade_balance.shtml
در ضمن، مطلبی در همین مورد مینویسم که در زمینه تصحیح آن مثل مطلب قبلی ام به کمک شما نیاز خواهم داشت.
موفق باشی
سلام ضیا
ممنون از لبنکت.
وابستگی به واردات بستگی به عوامل متعددی دارد که یکی از مهمترین آنها نرخ ارز است. ممکن است بگویی در افغانستان نمی شود برنج تولید کرد، ولی لوبیا و آرد که می شود تولید کرد. اگر به جای تولید دارد وارد میشودف به این معنی است که وارداتش بیشتر از تولید به صرفه است و این بیشتر از همه چیز به نرخ ارز وابسته است.
در مورد ساختار تجارت خارجی هم افزایش کل واردات قابل درک است چون درآمد افراد دارد افزایش می یابد، ولی کاهش صادرات قابل تامل است و جای پرسش دارد. احتمال زیاد دارد که سیاست ارزی عامل این اتفاق باشد.