نوشته های دنیای اقتصاد در مورد کمپین نخریدن خودرو صفر

روزنامۀ دنیای اقتصاد سه شنبه چند نوشته در مورد کمپین تحریم خودرو صفر منتشر کرده است. (اینجا و اینجا و اینجا و اینجا و اینجا) نوشته‌های مخالفان تحریم نه تنها قانع کننده نیستند بلکه بعضی‌شان توهین آمیزند. از توهین‌هاشان مثل «هشدار» به مردم به دلیل «امکان سوء استفادۀ دلالان از این حرکت»، و «ساده اندیش» خواندن موافقان کمپین، و شعر سعدی مثال آوردن، و آتش بیار معرکه خواندن موافقان کمپین، و امثال اینها می گذرم و به همین اکتفا می کنم که اگر حرف حساب داشتند به این ادبیات سخیف متوسل نمی‌شدند.

داستان خودرو سازی در ایران داستان انحصار دولتی است و بس. شما جلو رقابت را بگیر، هر کالایی می‌شود آشغال. در یکی از این نوشته ها بخشی است که از هزینه‌های اضافۀ خودرو سازی می گوید. همه جای دنیا هزینه‌هایی مثل مالیات هست. پس خودروساز ایرانی هم باید آن را بدهد. بخشی که نیست را دولت تحمیل می کند که انحصاردار اعظم است و بیشترین منافع را از این انحصار می برد به هزینۀ تحویل خودرو آشغال. شاهکارش هم این است که می‌گوید به من وام ارزان بده که هزینۀ تولید خودرو معیوبم را کم کنم.

نوشته های دیگر به تعداد افراد شاغل در این صنعت ارجاع می دهند. البته که افراد زیادی در صنعت خودرو دارند کار می‌کنند و نان می خورند. این به این معنی نیست که اگر انحصار صنعت خودرو را بشکنیم این افراد همگی از نان خوردن می افتند. اگر اتومبیل درست و حسابی تولید می‌کردید می‌توانستید صادرش کنید و دهها هزار نفر دیگر را هم شاغل کنید. انحصاری که ایجاد کرده‌اید جلو پیشرفت صنعت را گرفته و آن را تبدیل کرده به صنعتی بیمار که مدام باید به سرم حمایتهای دولتی وصل باشد. به خاطر انحصار است که برایتان اصلاً مهم نیست که آن پیچ لامصب سفت می شود در خودرویی که بیرون می دهید یا نه.

اگر هم فکر می کنید که بدون انحصار نمی‌توانید خودرو بدرد بخور تولید کنید، بهتر است آنقدر از شما خودرو نخرند که ورشکست شوید. اینجوری حداقل منابع مملکت را می‌دهیم ماشین دست دوم از خارج می‌خریم که حداقل جانمان را فدای خودرومان نکنیم. در ضمن خدمتی هم می‌کنیم به همسایه‌ها که دیگر، آنچنان که یکی از نویسنده‌ها گفته، حسرت این صنعت خودروسازی ما را نخورند.

4 Responses to نوشته های دنیای اقتصاد در مورد کمپین نخریدن خودرو صفر

  1. عباسی says:

    سلام.
    من فکر می کنم یه مقدار داره در حق صنعت خودروسازی ما بی انصافی میشه. مثلا خودرو پراید که در سال 1372 برای اولین بار عرضه شد در ایران قیمتی در حدود 5 میلیون تومان داشت که معادل قیمت 100 متر آپارتمان در تهران بود در حالیکه الآن قیمت هر پراید 20 میلیون هست تقریبا معادل 7 متر آپارتمان هست. واقعیت اینه که خودرسازهای ما مجبور بدون به طور نسبی قیمت هاشون رو در مقایسه با سایر کالاها کاهش بدن و این باعث میشد نتونن کیفیت کالاهاشون رو افزایش بدن. در واقع تلاش برای ثابت نگهداشتن نرخ ارز که باعث میشه ما قیمت کالاهای داخل رو با خارجی ها مقایسه کنیم باعث شده بسیاری از صنایع ما با گدشت زمان نابود بشن. شاید خودروسازی ما شانس آوورده که تا حدی از رانت های دولتی استفاده کرده تا تونسته سرپا بمونه. حالا که چنین کمپینی شکل گرفته و مردم نسبت به کیفیت و قیمت خودروها معترض هستن، بهتره نوک پیکان انتقادات رو به سمت سیاست های ارزی بانک مرکزی گرفت تا خودرو سازها، و برای مردم جا انداخت که ریشه بسیاری از مشکلات در ایران تلاش برای ثابت نگهداشتن نرخ ارز در شرایط تورمی هست.
    http://www.entekhab.ir/fa/news/105604/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%8A%D8%B3%D9%87-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%D9%8A%D8%B4-%D9%82%D9%8A%D9%85%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D8%A7-%D8%B3%D8%A7%D9%8A%D8%B1-%D9%83%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%87%D8%A7

    • حسین says:

      سلام
      به نظر من وقتی صنعتی دارد پول انحصارش را از جیب ملت در می آورد هر چه در موردش بگویی عین انصاف است.
      در اینکه ثبات نرخ ارز در شرایط تورمی تولید را به هم می ریزد حرفی نیست. ولی نرخ ارز پایین اتفاقاً باید سبب شود خودروسازها خودرو بهتر بسازند هم به دلیل رقابت قیمتی خودرو خارجی و هم به دلیل امکان واردات قطعه از خارج.
      در هر حال آنچه سبب شده خودروها بی کیفیت و گران باشند انحصار است. این انحصار در دهۀ شصت و اوایل هفتاد خیلی شدیدتر بود و برای همین بود که قیمت پراید معادل قیمت یک آپارتمان بود. به تدریج خودروسازهای دیگر وارد شدند و تعداد خودرو زیاد شد و قیمت نسبت به سایر کالاها افت کرد. هنوز چون رقابت مثل رقابت خودروسازیهای دیگر کشورها شدید نیست و خودروسازها به هیچ وجه خطر ورشکستگی را احساس نمی کنند، سراغ کیفیت نمی روند. کافی است دولت بهشان بگوید دو سال دیگر واردات خودرو با این تعرفه آزاد خواهد بود و من کمکی بهتان نخواهم کرد. برخی از خودروسازها بساطشان را جمع می کنند و می روند سراغ یک کار مفید. بقیه هم کیفیت کار را بهتر می کنند.

نظر شما در مورد این نوشته چیست؟

در پایین مشخصات خود را پر کنید یا برای ورود روی یکی از نمادها کلیک کنید:

نماد WordPress.com

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری WordPress.com خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

عکس فیسبوک

شما در حال بیان دیدگاه با حساب کاربری Facebook خود هستید. خروج /  تغییر حساب )

درحال اتصال به %s

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: