تحریم خرید خودرو حق مردم است
سپتامبر 11, 2015 15 دیدگاه
داستان تحریم خرید خودروهای صفر ماجرای جالبی شده است. به نظر من کاهش خرید موقتی است و فقط بخش اندکی از آن به تحریم خرید برمیگردد. مردمی که دلیل اقتصادی برای خرید دارند (هشتاد و پنج درصدی که هنوز در حال خریدند) به کار خود می پردازند. پانزده درصدی که از خرید باز ایستادهاند، آنهایی هستند که منتظرند ببینند قیمتها کاهش مییابد یا نه. در واقع انتظارات دارد کار میکند.
ولی همین کاهش پانزده درصدی هم هر قدر هم که موقتی باشد دارد شوک بزرگی به خودروسازان وارد می کند.
خودروسازی در ایران یعنی انحصار دولتی. تا بوده دولتیها از انحصار خودروسازی سود بردهاند و هنوز هم دارند سود میبرند. منظورم دقیقاً سود شخصی است. چپ و راست و اصلاح طلب و اصولگرا هم ندارد. خیلیهاشان در هیأت مدیرههای صنایع خودروسازی و وابسته به آن هستند و منافع کلان دارند و با هر گونه اصلاحی در جهت رفع انحصار مخالفت می کنند. خلاصه خودروسازی نمادی است از گروگان گیری اقتصاد به دلیل منافع شخصی که مشخصۀ بارز اقتصاد ایران و بسیاری از اقتصادهای در حال توسعه است که حرکتی لنگ لنگان دارند.
مهمترین ویژگی بازار خودرو را هم هر کسی در ایران که خودرو دارد بهتر از من می داند: نهایت بی کیفیتی. یک خانوادۀ متوسط در هر یک از کشورهای همسایه با درآمد معادل درآمد خانوادهای در ایران خودرویی سوار میشود که برای خانوادۀ ایرانی آرزویی دستنیافتنی است. تنها تفاوتش این است که بسیاری از این کشورها صنعت خودرو سازی ندارند که منابعشان را هدر دهند.
اینکه تحریم اثری کوتاه مدت و محدود دارد با اینکه مردم حق تحریم دارند دو موضوع جداگانه است. ای کاش مردم می توانستند مدت درازتری این تحریم را ادامه دهند و ای کاش افراد بیشتری به این تحریم می پیوستند. خودداری از خرید جنس بنجل اولین و بدیهیترین حق مردم است. تنبیه کسانی که سالها است پول ناکارآمدیشان را از مردم میگیرند و جیب خود و سیاستمداران حامی خود را فربه میکنند، تقریباً تنها حربۀ خریدار است. امیدوارم این حرکت به تغییری مثبت در جهت احقاق حق خریدار بیانجامد و خودروهای ما حداقل به اندازۀ شکلات سازیهای ما مفید شوند.
سلام..آیا واقعا کمپین خودرو صفر نخرید باعث کاهش خرید خودرو شده؟
جواب من به این سوال خیر هست. به دلایل زیر:
1- میزان فروش خودرو در ایران رابطه مستقیمی با تعداد جوانان بین 20 تا 30 سال داره، در واقع اغلب افراد بیشتر از این سن که توانایی خرید خودرو دارن خودروشون رو خریدن و چون هزینه تعمیر نگهداری خودرو دست دوم در ایران در مقایسه با هزینه خرید خودرو صفر کم هست عموما انگیزه ای هم برای تعویض خودروشون ندارن.
2- توی سال های اخیر تعداد جوانان بین 20-30 سال کاهش پیدا کرده و بنابراین فروش خودرو کم شده
3- شاید بگید که توی چند ماه که یهویی تعداد جوانان 20-30 سال کم نشده که این رکود رو در چند ماه اخیر شاهد باشیم.اما واقعا میزان خرید خودرو توی چند سال اخیر کاهش پیدا کرده ولی چون به دلیل تحریم ها تولید خودرو کاهش پیدا کرده بود خودرو سازها متوجه کاهش خرید نبودن حالا که تولید افزایش پیدا کرده و داره به اندازه سابق بر می گرده می بینن به اندازه سابق مشتری ندارن
جناب عباسی
من از آمار منتشره استفاده کردم که می گوید ثبت شمارۀ خودرو صفر پانزده درصد افت کرده.
این کمپین فقط می تواند خرید خودرو در برخی افراد را برای مدت محدودی به تعویق بیاندازد. بیشتر از این تعویق انتظارات مردم از گشایش بعد از تحریم است که سبب دست نگه داشتن مردم شده.
آنچه مهم است بعد تبلیغاتی تحریم است که همه جا صدایش پیچیده و بخصوص با واکنش غیر کارشناسانۀ وزیر در ضد انقلاب خواندن تحریم کنندگان اثری که باید می گذاشته را گذاشته.
باز هم سلام.
من هم قبول دارم که فروش خودرو کم شده اما من می گم این کاهش چندان ارتباطی به کمپین و انتظارات مردم برای بعد تحریم نداره. علتش از نظر من اینه که متقاضیان ماشین اولی (یعنی افراد بین 20 -30 سال) تو ایران کم شدن.
سلام
ممکنه. تغییرات جمعیتی قطعاً اثر می ذاره. ولی اینکه چنین اثری در عرض چند ماه یکدفعه ظاهر بشه کمی نامحتمله. به نظرم اثر جمعیتی باید بطئی تر از این باشه که با نگاه به آمار بدون کار آماری پیشرفته دیده بشه.
الآن چند ساله که در ایران میزان فروش خودرو هر سال نسبت به سال قبل کاهش پیدا می کنه مثلا توی این مطلب در سایت الف نوشته شده:» به گفته شریفی، در سال ۲۰۱۱ یک میلیون، در سال ۲۰۱۲، ۹۲۰ هزار و در سال ۲۰۱۳، ۷۲۰ هزار خودروی جدید اضافه شده است.» یعنی توی این چند سال به طور مرتب میزان فروش خودرو هر سال کاهش پیدا کرده که چون به دلیل تحریم ها تولید هم پایین بود کمتر کسی این موضوع رو جدی می گرفت. ولی حالا که تولید افزایش پیدا کرده این موضوع نمود پیدا کرده.
http://alef.ir/vdcjyxe88uqehiz.fsfu.html?294502
به علاوه:
هرم جمعیتی ایران در سال 2011 رو در اینجا ببینید:
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%87%D8%B1%D9%85_%D8%AC%D9%85%D8%B9%DB%8C%D8%AA
جمعیت سنی در بازه 20-29 سال در سال 2011 برابر هست با حاصل جمع گروه سنی بیست تا 29 سال.
و طبق این نمودار جمعیت سنی افراد بین 20-29 سال در سال 2015 برابر میشه با حاصل حمع جمعیت گروه سنی 15-24 سال که مشخص هست نسبت به سال 2011 کمتر هست.
اینکه فروش خودرو به دلایل جمعیتی در حال کاهش باشد (اگر باشد) با اینکه تحریم خرید مؤثر باشد (اگر باشد) در تناقض نیستند. اثبات یکی به معنای نقض دیگری نیست. روش اثبات دو گزاره متفاوت است. نگاه کردن به هرم جمعیتی هم اثبات نمی کند که اثر علی از طرف جمعیت بوده. عامل درآمدی احتمالاً مهم تر از عامل جمعیتی است.
با سلام. به نظر من فرضیه کاهش خرید خودروی صفر به دلیل کاهش تعداد جوانان بین 20 تا 30 ساله نمیتونه خیلی معنادار باشه، و قطعا خودروسازها هم به تعداد خودروهای فروخته شده نگاه میکنند و اینطور نیست که چون الان بیشتر تولید میکنند تازه متوجه کاهش فروش شده باشند.
من هم فکر میکنم این کاهش چندان ارتباطی به کمپین نداره و عمدتا بحث انتطارات خریداران برای بهبود آینده وضعیت واردات و حتی تولید خودرو در کشوره. از طرفی چون بر خلاف گذشته دیگه خودرو کالای سرمایه ای حساب نمیشه و فقط تقاضای مصرفی داره، کسی به امید افزایش قیمت خودرو خرید نمیکنه و انتظار افزایش قیمت بیش از تورم عمومی وجود نداره. …
به نظر من هم انتظارات بزرگترین نقش رو در این میان داره.
ببینید نکته ای که در تحلیل ها اصلا بهش توجهی نمیشه افزایش دوبرابری قیمت بنزین( یا فرض مصرف یک باک 400 و یک باک 700 و میانگین 550) هستش. اگر فرض کنیم تابع عرضه اتومبیل از دوجزء اتومبیل های صفر تولید شده توسط کمپانی و اتومبیل های فروخته شده دست دوم توسط مردم تشکیل شده باشه با افزایش قیمت بنزین و هزینه نگهداری و مصرف خودروهای کارکرده، عرضه این نوع اتومبیل ها و تبدیل آن به خودروی صفر افزایش می یابد. در حالیکه تابع تقاضای اتومیبل از سه جزء تقاضای اتومیبل صفر توسط پیاده ها و اتومبیل صفر توسط افرادی که خودرو کارکرده خود رو فروخته اند و افرادی که به دنبال خودرو کارکرده هستند، تشکیل میشه. بدیهی اه که افزایش قیمت سوخت ونگهداری اتومبیل تقاضای اتومیبل دست دوم رو کاهش زیاد، تقاضای اتومبیل صفر رو کاهش کم و تقاضای افرادی که فروخته و قصد خرید دارند رو نهایتا در بهترین شرایط ثابت نگه میداره. پس در این شرایط افزایش قیمت بنزین، تقاضا کاهش و عرضه افزایش داشته و تعادل قیمتی قبلی تحت فشار میره. این کمپین و اینا هم داستانای دیگه داره که بهتره واردش نشیم. البته من خودم طرفدار بنزین 5 هزار تومانی هستم تا هوا تمیز بشه و ترافیک کم بشه.و خودمم ایمپالای 1976 با مصرف صدی 30 دارم که نمی تونم بیرون ببرمش.
p=550 بنزین
1000=عرضه کارخانه و 300 =عرضه کارکرده به نیت خرید صفر
300 = خرید کارکرده ها
700 =خرید صفر توسط پیاده ها
300= خرید صفر توسط مالکان خودروهای فروحته شده کارکرده
p`=1000 بنزین
1000 =عرضه کارخانه و 400 =عرضه کارکرده به نیت خرید صفر
200 = خرید کارکرده ها
665 =خرید صفر توسط پیاده ها
380 = خرید صفر توسط مالکان خودروهای فروحته شده کارکرده
برای خود من جالب بود که مهندسین پی اچ دی اه اقتصاد ما از یو اس هنوز به اثر منفی افزایش قیمت کالای مکمل دقتی ندارن.
حالا که مازاد عرضه برای کارکرده ها بوجود اومده با یک وقفه زمانی خودروهای کارکرده ای که در بازار مازاد بالادارن با کاهش قیمت مواجه شده و فشار کاهش تقاضا از روی اونها با قیمت پایین تر به خودرو های صفر با قیمت بالاتر منتقل میشه یعنی بعد از یک وقفه خیلی از پیاده ها به جای خودروهای صفر با قیمت بالا خودروهای کارکرده از برندهای خارجی رو می خرند و در نهایت فشار به خودروهای صفر تولید داخل منتقل میشه.
تعادل نهایی:مازاد عرضه صفر به میزان 155برای کارخانه: stylized fact
400= خرید کارکرده ها با قیمت جدید کاهش یافته
465 =خرید صفر توسط پیاده ها
380 = خرید صفر توسط مالکان خودروهای فروحته شده کارکرده
پاسخ
جناب H
همۀ اینها که گفتی (منهای اعداد که چیزی ازشان نفهمیدم) به این معنی است که تابع تقاضا برآورد کنیم و ببینیم آیا اثر معنی داری از کمپین بر تقاضای خرید دیده می شود یا نه. قیمت کالا و قیمت کالاهای جانشین و مکمل و درآمد و ساختار جمعیتی و … در تابع تقاضا وارد می شوند.
موافقم.
اعداد مثال ریاضی قیمت بنزین، مقدار فروش کارخانه از خودروی صفر، مقدار فروش مردم از خودروی صفر، و مقدار خرید خودرو های صفر و کارکرده توسط مردم هستش. در واقع مثال زدم تا در دوشرایط قیمت 550 و 1000 بنزین اثر اون رو بر عرضه و تقاضا نشون بدم. و تعادل های آنی بازار رو مرحله به مرحله توصیف کنم.
ببخشید :اعداد مثال ریاضی قیمت بنزین، مقدار فروش کارخانه از خودروی صفر، مقدار فروش مردم از خودروی «کارکرده»، و مقدار خرید خودرو های صفر و کارکرده توسط مردم هستش. در واقع مثال زدم تا در دوشرایط قیمت 550 و 1000 بنزین اثر اون رو بر عرضه و تقاضا نشون بدم. و تعادل های آنی بازار رو مرحله به مرحله توصیف کنم.