دلار عزیز، دولت عزیز، و عزیز کردههای عزیز
دسامبر 24, 2016 بیان دیدگاه
دلار برای هزارمین بار در دهههای گذشته جهید تا خیال همه مطمئن شود که بنیادهای تصمیمگیریهای اقتصادی چندان تفاوتی نکرده است: تا زمانی که به بحران نرسیدهایم، بهتر است دست به اصلاح نزنیم.
این نوع سیاستورزی در اکثر کشورهای جهان به کرات اجرا شدهاست. جدا شدن از آن و برآورد احتمالات درآیندۀ میانمدت و درازمدت و اتخاذ تصمیمات دردناک که برخی از افراد و گروههای سیاسی را برنجاند، درجاتی از پختگی سیاسی میخواهد هم در گروه حاکم و هم در رقبای سیاسی.
مخالفان سیاسی با دیدن جهش نرخ دلار ذوق کردند. گروهی آن را به عدم توانایی دولت در مهار بحران ارتباط دادند و گروهی آن را عمدی دانستند و روشی برای تامین مالی کسری بودجه.
ما انواع و اقسام کنترلهای اداری و بازاری در بازار ارز را دیدهایم، از ممنوعیت و بگیروببند تا فروش مقادی بزرگ ارز به عموم و خواص. هیچکدام کار نمیکند. تنها نتیجۀ تمامی آنها هم اتلاف گستردهتر منابع است. این بار هم به نظر میرسد همان سیاستها با ملایمت بیشتر اجرا میشود. تصمیمگیران مردم را مطمئن میکنند که افزایش قیمت دلار موقتی است چون «اتفاق تازهای در اقتصاد نیافتاده» و «ما نمیخواهیم از طریق ارز پول دربیاوریم برای بودجه» و احتمالاً یواشکی کمی هم ارز وارد بازار میکنند که حرفشان اثبات شود.
قیمت دلار با آن چیزی که تورم داخلی و حارجی اقتضا میکند هنوز فاصلۀ زیادی دارد. در نتیجه انتظار افزایش قیمت دلار همیشه وجود دارد. بعلاوه قیمت دلاری که اقتصاد برای تقویت صادراتش توصیه میکند حتی بیشتر از نرخ دلاری است که تورم اقتضا میکند.
فروختن دلار به قیمت بازار آزاد و تامین مالی بودجه هم درستترین کار ممکن است. اصولاً شاید تنها فایدۀ دولت نفتی این است که دلار دارد برای فروش. همین یک کار را لااقل درست انجام بدهد. وجود این بازار دوگانۀ دلار فقط و فقط یک معنی دارد و آن اینکه گروهی عزیزدردانه هستند که منافعشان بر همه چیز میچربد. به قول مشهدیها: مِتِنَن، مُکُنَن!