قیمت واقعیِ واقعیِ واقعیِ دلار: 105803.3 ریال!
آگوست 5, 2018 2 دیدگاه
حالا که هر کسی دارد با یک فرمول خارق العاده قیمت دلار را کشف می کند و در نتیجه حوزۀ قیمت موجود گستره ای است از «3500 تومان کوپنی» احمد توکلی و قیمت «سناریوی کودتا»ی حسین راغفر، تا «4200 تومان و لا غیرِ» سخنگوی سابق دولت، تا قیمت «بهتان نمیگم تا چشتان درآدِ» بستۀ جدید بانک مرکزی، و «قیمتِ «اگه حرفشو بزنی میشی قاچاقچی و میندازمت هلفدونی» بازار سیاه، تا «قیمت نداردِ» بازار ثانویه تا «حالا شما بیا جلو با هم کنار میاییم» بازار آزاد، ما هم تصمیم گرفتیم قیمت واقعی دلار را کشف و اعلام کنیم: دقیقاً ده هزار و پانصد و هشتاد تومان و سه ریال و سه دهم ریال!
این هم نمودارش، منطقش را هم بهتان نمی گویم!
پس نوشت: نمودار فوق مقادیر شاخص قیمتها و شاخص قیمت دلار بازار آزاد را از ابتدای سال 1381 تا مرداد امسال نشان میدهد. برای مقایسه، مقدار شاخص را برای هر دو شاخص در فروردین 1381 معادل صد گرفتهام. دلار مرداد امسال اگر حوالی ده هزار و پانصد تومان باشد، دو شاخص به هم میرسند.
دلیل معیار گرفتن سال 1381 را هم آنهایی که بازار ارز ایران را دنبال میکنند میدانند: در تمام دورانهایی که بازار ارز آزاد و دولتی وجود داشت، این قیمت بازار بود که خودش را در قالب بحران به دولت تحمیل کرد و دولت مجبور شد به پذیرش قیمت دلار بازار آزاد. در سال 1381 بدون اینکه کوچکترین شوکی به بازار وارد شود، دلار 175 تومانی دولتی حذف شد و بازار ارز تک نرخی شد.
در تمام این 15 سال گذشته، هر دو دولت نرخ ارز را تا جایی که توانستند ثابت نگاه داشتند، و هر دو در نهایت مواجه شدند با شوک ارزی. دولت قبلی که اصولاً اعتقادی نداشت به اصول اقتصادی، و با ارزِ کلانِ نفت بلایی بر سرِ اقتصاد آورد که بی پولیِ دوران جنگ نیاورده بود. در مورد این دولت فقط میتوان گفت امیدواریم تکرار نشود. اما دولت فعلی را باید شماتت کرد که دم از تدبیر میزد ولی بیتدبیری دولت قبلی را تکرار کرد.
درست است که بازار ارز در انحصار دولت است و در نتیجه صحبت از قیمت بازار رقابتی معنای درستی ندارد، ولی این به هیچ وجه به معنای نبودِ نیروی عرضه و تقاضا نیست، و بزرگترین شاهد آن هم این که قدرت انحصاری دولت در کنترل بازار به شدت محدود است و در صورت اصرار بر قیمت نامناسب، بحران ارزی اجتناب ناپذیر است.
بهترین «راهنمای سرانگشتی» برای سیاست نرخ ارز مناسب منحنی قرمز شکل بالا است که قیمت سایر کالاها است. مهمترین فایدۀ استفاده از این راهنما هم این است که قدرت رقابتی کالاهای داخلی در مقابل کالاهای خارجی را حفظ میکند. اگر می خواهیم مثل چین از تولیدات داخلی حمایت کنیم میبایست قیمت ارز را بیش از قیمت سایر کالاها زیاد کنیم.
شوک اجتناب ناپذیر ارز وارد شد. در حال حاضر بزرگترین خطری که بازار ارز را تهدید میکند این است که باز هم هوس کنترل بازار در سرِ دولت باشد و بخواهد قیمت بازار ثانویه را هم تعیین کند. اگر بازار کشش قیمت مورد نظر دولت را نداشته باشد، تنها اثری که ظاهر خواهد شد، شکست مجدد دولت است. در این صورت گمان نکنم هیچ اثری از تدبیر و امید باقی بماند.
پس نوشت جدید: برای ادای احترام به نکته سنجی دوست گرانمایهام که گفت تورم دلار را هم باید لحاظ کنم، نمودار را با در نظر گرفتن تورم ماهانۀ آمریکا در زیر می آورم، با ذکر این نکته که هدف اصلیِ من گفتن این نکته است که در بازی با نرخ ارز تورم را فراموش نکنیم. با در نظر گرفتن تورم دلار از سال 1381 دلار در مرداد امسال بین 7000 تا 8000 تومان است، ولی با در نظر گرفتن تورم یورو که کمتر است یا تورم سایر شرکای ایران یا تغییر قیمت دلار در مقابل سایر ارزها یا شرایط ایران، به رقمی بیشتر یا کمتر می رسیم.
(این محاسبات البته از ارزش کشف بینظیر من نمیکاهد. حرف مرد یکی است حتی اگر خلافش ثابت شود: دلار همان 105803.3 ریال است! مگر من چی از دولت کم دارم که دلارش را 4200 می کند حتی بعد از اینکه دلار 12000 تومانی رادیده و حتی بعد از اینکه آن را 4400 تومان کرده؟)
سلام حسین جان
فکر کنم تو این 16 سال، ارزش دلار چیزی در حدود 35 درصد به دلیل تورم در امریکا کم شده (اگر فرض کنیم تورم در امریکا سالی 2 درصد باشه) به نظرم باید اینم لحاظ بشه که باعث میشه قیمت دلار حدود 7000 تومن باشه. البته باید کاهش صادرات نفت به دلیل تحریم ها که باعث کاهش درآمدهای ارزی میشه و… رو هم در نظر گرفت. البته هیچکدوم از این نمودارها برای ما مردم عادی در ایران قیمت دلار نمیشه ، قیمت واقعی دلار اون قیمتی هست که میری تو بازار میدی و بهت دلار میدن
کاملاً درست گفتی دوست نکته سنجِ من. با لحاظ کردن تورم آمریکا قیمت آن بین 7000 تا 8000 تومان در می آید. با لحاظ کردن عوامل دیگر کمی بیشتر و یا کمتر است. رقمی که من اعلام کردم فقط برای برجسته کردن مهمترین نکته در بازار ارز است که فراموش کردن اثر تورم و در نتیجه کاهش مستمر قیمت واقعی دلار است.