هشدار نوسان ارزی
دسامبر 4, 2016 2 دیدگاه
نرخ ارز در هفتۀ اخیر به مرز چهار هزار تومان نزدیک شد. نوسان ارزی اخیر شبیه نوساناتی است که در سالهای 1390 و 1391 دیدیم. خبر بد این است که ریشۀ نوسان ارزی هم همان است: نرخ اسمی دلار چند سالی است ثابت مانده است درحالیکه تورم باعث افزایش سایر قیمتها شده است.
ثابت ماندن دلار به دلیل تزریق بیمهابای دلار به بازار توسط دولت نبودهاست، هر چند دولت از ثبات اسمی نرخ ارز بدش نمیآید و احتمال اینکه دولت مقداری دلار کنار گذاشته باشد که به محض دیدن نوسان وارد بازار کند، منتفی نیست. ثابت ماندن دلار از مذاکرات موفق ایران و قدرتهای جهانی هم متاثر بود و سبب کاهش انگیزه ذخیرهسازی دلار توسط مردم شد که معمولاً در دورههای بحرانی اتفاق میافتد.
آنچه سبب میشود ارزیابی من از نوسان اخیر بسیار منفی باشد این است که دولت به توصیۀ کارشناسان عمل نکرد و فرصت یکسان سازی کم هزینۀ بازار ارز را از دست داد. بدنۀ کارشناسی دولت و حتی مردم عادی هم میدانستند که این دوران ادامهدار نخواهد بود و تفاضل تورم ایران و شرکای تجاریاش در جهش نرخ ارز ظهور خواهد کرد. با وجود این، دولت بیعملی محتاطانه را به سروصدای آنهایی که از رانت ارز دولتی بهرهمند میشوند، ترجیح داد.
احتمال دارد نزدیک بودن انتخابات ریاست جمهوری هم در این تصمیم بیتاثیر نبوده باشد. مشکل این است که اقتصاد منتظر انتخابات نمیماند. موارد زیادی را می توان بر شمرد که سبب جهش شدید نرخ ارز شوند، از مشکلات سیاسی با آمریکا در پی انتخاب ترامپ، تا انتظار بر هم خوردن توازن سیاسی داخل در آستانۀ انتخابات. این جهشها ممکن است در آیندۀ نزدیک تکرار شوند، و ممکن است اندازۀ آنها بزرگتر از آن چیزی باشد که دولتیان انتظار دارند.
جهش اخیر به دولت هشدار میدهد دورانی که بر اشتباهات دولت قبلی انگشت میگذاشتید و آنها را مسبب مشکلات فعلی معرفی میکردید، ممکن است زودتر از انتظار به سر برسد. اگر نجنبید و زودتر اصلاحات ضروری بازار ارز را شروع نکنید، ممکن است شاهد این باشیم که رقیب سوار بر مشکلات اقتصادی به میدان بیاید و همۀ کاسه کوسههای بیتدبیریهایش را بر سر بیتدبیریهای دولت قبلی بشکند. کاری که به نظر می رسد مرسوم شده است.
اگر دولت بخواهد اقدامی برای مهار نرخ ارز داشته باشد، چه پیشنهادی دارید؟
پیشنهاد من این است که فکر مهار نرخ ارز را برای همیشه کنار بگذارند. نرخ ارز متغیری است که برآیند رفتار و انتظارات افراد جامعه را نشان می دهد. اگر نرخ ارز بالا می رود نشان از تغییری در رفتار یا انتظارات می دهد. سرکوب کردن آن شبیه شکستن دماسنج در مورد بیمار تبدار است.
نرخ ارز در سالهای اخیر پایینتر از آنچه متغیرهای اساسی اقتصاد مانند تورم داخلی و خارجی و قدرت تولید ما الزام می کنند بوده است. برای سلامت اقتصاد باید این نرخ افزایش یابد. اگر اجازۀ حرکت آرام آن را ندهیم، برای مدتی ثابت می ماند و بعد جهش می کند. این را بارها آزموده ایم و ضرر کرده ایم. به نظر می رسد باز هم دارند آن را می آزمایند.