بودجه ریزی و اوراق قرضۀ دولتی
دسامبر 7, 2016 بیان دیدگاه
دولت ایران برای تامین مالی قصد انتشار اوراق قرضه دارد. تعریف اوراق قرضه دولتی این است که دولت اوراق بهاداری به خریداران بفروشد به قصد جمع کردن پول برای تامین مالی هزینه هایش، و به دارندگان آن سود بدون ریسک بدهد. دولتهایی که چنین اوراقی را منتشر کردهاند پرداخت بدون تاخیر بهرۀ این اوراق را در اولویت بودجهای قرار می دهند. دولت آمریکا که بیشترین مقدار اوراق قرضه را فروخته، تاکنون در پرداخت بهرۀ آنها تعللی نداشته است. همین اصل است که سبب شده حتی کشورهایی که با آمریکا مشکل دارند، از خریداران این اوراق باشند. همین امر توانایی دولت آمریکا در هزینه کردن از راه قرض کردن را به مقدار بسیار زیادی افزایش داده است.
انتشار این اوراق در ایران و گنجاندن آن در بودجه کار مشکلی نیست. مشکل در اینجا است که پرداخت سود آن تضمین شده نیست. دولت در پرداخت پول طلبکارانش آنقدر بدحساب بودهاست که نمیتوان بر روی پرداخت سود اوراق حساب باز کرد.
بدهی دولت ایران در مقایسه با تولید کشور پایین است. کشورهای زیادی هستند که بدهی انباشت شدهشان از تولید داخلیشان بیشتر است. تفاوت ایران با کشورهایی که بدهی زیاد دارند این است که قانون حاکم بر بدهی و بازپرداختهای دولت ایران وجود ندارد، و اولویت اول دولت در رابطه با بدهیها باید تعیین این قانون باشد.
گزینهای که دولت دارد این است که پرداختهای مرتبط با اوراق بهادار را از سایر انواع هزینهها جدا کند و آن را جزء غیر قابل نقض و تغییر بودجه کند. بودجههای بسیاری از کشورها بخشی دارد که به طور خودکار اعمال میشود و نیازی به تصویب مجلس ندارد. در بودجۀ آمریکا، هزینههای تامین اجتماعی و رفاهی، که بیش از نیمی از بودجه را شامل میشود، بخش اجباری بودجه است. بودجۀ ایران هم میتواند به سمتی حرکت کند که برخی از هزینهها بدون وارد شدن به مذاکرات بین گروههای سیاسی در مجلس یا تصمیم سازمان برنامه اعمال شود.
فایدۀ اصلی گذاشتن بهرۀ اوراق قرضه در بودجۀ غیر قابل مذاکره ایجاد نوعی اطمینان است به توانایی دولت در انجام تعهدات مالیاش. دولت در حال حاضر بیش از پول به چنین اطمینانی نیاز دارد که به منزلۀ قدرت پولسازی است.