تاریخ بیهقی- فایل صوتی (ده سالگی این وبلاگ)
مِی 8, 2019 14 دیدگاه
ده سال پیش نوشتن در اینجا را آغاز کردم. نزدیک 500 نوشته منتشر کردم. حدود یک نوشته در هر هفته. تجربۀ خوبی بود.
از همۀ دوستانی که در نوشتن کمک کرده اند و نظر داده اند و نوشته ها را خوانده اند، سپاسگزارم.
در سال گذشته، از هر فرصتی که پیش آمده است استفاده کردم برای خواندن تاریخ بیهقی که به نظرم کامل ترین نمای تاریخ و فرهنگ ما است. بعد از مدتی به فکر افتادم که بخوانم و ضبط کنم.
این فایلها به همراه فایلهای کتابهای صوتی دیگر را در سایتهای زیر بیابید.
چقدر عالی. دست مریزاد.
پیشنهاد: اگر در یک کانال تلگرام بگذارید احتمالن دسترسی و استفاده سادهتر خواهد شد.
ممنون محمد. در حال حاضر دارم ویرایشهای دیگری روی فایلها می کنم. در نهایت ممکن است در سایت LibriVox بگذارمش.
حسين جان.. صميمانه بهت تبريك ميگم در تمام اين ده سال نوشتي و چارچوبي كه براي خودت تعيين كرده بودي ، روشنگري كردي. من بعنوان يك دانش آموخته فني از مباحث آكادميك اقتصادي بسيار دور بودم ولي نرشته هاي خوب و شفاف تو تونست خيلي من رو در شناخت پديده هاي اقتصادي بسيار كمك كنه. لطفا به نوشتن ات ادامه بده . چندي پيش در يكي از پست هاتون از يك نويسنده برنده نوبل ادبيات (ژاپني) اسم برده بوديد. چه خوب ميشد در اين راستا به برخي از آثار ادبي، هنري و سينمايي مورد علاقه تون هم اشاره كنيد. توضيح اينكه من معتقدم كه بسياري از آثار ادبي و.. مي توانند به شكل تلويحي حاوي برخي پيام هايي باشه كه به شكلي مانع حركت به سمت » اقتصاد آزاد» باشه!
شاد و برقرار باشيد
عليرضا
سلام علیرضا. ممنون از محبتت. خوشحالم که نوشته ها مفید بودن. به نوشتن ادامه می دم. اگر موقعیت مناسب باشه در مورد آثار غیر اقتصادی هم می نویسم. درست می گی که برخی از آثار غیر اقتصادی در درک فضای حاکم بر مناسبات جوامع مفیدند. تاریخ بیهقی هم از همین جمله است. و البته برخی آثار رو هم باید خواند و دید و شنید صرفاً چون ارزشمندن، هر چند به اقتصاد مرتبط نباشن.
روزگارت خوش باد دوست عزیز
محبت داريد. من از تاريخ بيهقي فقط داستان تراژيك » حسنك وزير» رو خوندم كه بعدها يه جامعه شناس در كتاب نخبه كشي به اين سرگذشت اشاراتي داشت.. اما شما چرا سمت اين اثر منثور رفتيد؟ انگيزه شما چه بود؟
عليرضا
دلیل اولش زیبایی متن است. کمتر متن نظم یا نثر دیده ام که در عین سادگی این قدر زیبا و هنرمندانه باشد. به جای گوش کردن به موسیقی می توانی این متن را بخوانی.
دلیل مربوط به اقتصادش این است که تاریخ بیهقی بر خلاف بسیاری از کتب تواریخ ما خیلی واقع گرایانه است. در نتیجه وقتی آن را با دقت و برای مدتی زیاد می خوانی، می توانی تصویری واقعی از سیاست و اجتماع در آن فضا را بدست بیاوری. اگر بخواهم جایی از کلمۀ مبهم فرهنگ استفاده کنم، همینجا است. این کتاب فرهنگ ما را به نمایش می گذارد. چیزی که دیدنش در کتابهای های دیگر کمتر ممکن است.
مثلاً توزیع قدرت سیاسی و اقتصادی بین شاه و وزیر و لشکریان و کشوریان به همین سادگی نیست که شاه فرمان دهد و بقیه اجرا کنند. همین داستان حسنک را ببین (قطعۀ 22 در فایلهای صوتی). مسئله فقط این نبوده که شاه فرمان داده و حسنک را بر دار کرده اند. سابقه ای طولانی وجود دارد از رفتار حسنک در دوران محمود غزنوی و رقابتی که بین منسوبان محمود و نزدیکان مسعود است و نقش مذهب (خلیفۀ بغداد) در این ماجرا و فعالیتهای آشکار و نهان بوسهل و دیگران که منجر به بردار کردن حسنک می شود.
جالبتر اینکه عواملی که روابط بین قدرتمداران در آن عهد را شکل می دهد هنوز هم تا حد قابل توجهی در عرصۀ حکمروایی ما وجود دارد. این همان بُعد مبهمِ فرهنگی است که رگ و ریشه اش آنقدر قوی است که بعد از هزار سال هنوز دیده می شود.
ممنون از شما. با توصيف و توصيه شما حتما شنيدن اين متن ارزشمند رو در برنامه ام قرار ميدم. پيشتر كتاب خوبي از شما خوانده ام كه به همراه جناب طبيبيان و غني نژاد تاليف كرده بوديد و تاكيد داشتيد كه » عدم رعايت حقوق فردي» ريشه اي تاريخي دارد. كاش كتابهاي منثوري بود كه در مورد خوراكي ها، شيوه زندگي و دادوستد و شكل واقعي زندگي مردم در قرنهاي مختلف در ايران مطلب آموزنده داشت. اطلاعات ادبي من بسيار محدوده ولي برداشت اوليه من اينه كه فراواني شعر در ادبيات ايراني و توجه به مفاهيم انتزاعي مابعد الطبيعه از كثرت بيشتري برخورداره! علتش رو اصلا نمي دونم؟ شايد مردم ايران كارهاي روزانه رو به شكل اتوماتيك انجام ميدادند و يا شايد اصلا » مكتوب كردن» بين ايراني ها زياد مرسوم نبوده! در يكي از استانداردهاي مديريت پروژه نوشته بود:
document what u do and Do what u document😄
مکتوب کردن جزئیات زندگی مردم چندان رایج نبوده. شاید به این دلیل که خواندن و نوشتن گسترده نبوده و بیشتر در دربار شاهان بوده که پول میداده اند کسی برایشان شعر بسراید! تاریخ هم موضوعات مهم را پوشش می داده، یعنی زندگش شاهان، نه آدمیان عادی. در سفرنامه ها و کتابهایی که تحت عنوان ملل و نحل نوشته می شده، برخی جزئیات زندگی مردم هم آمده. استاندارد مدیریتی خوبی که ذکر کردی امروز هم رعایت نمی شود، چه برسه به آن روزها.
ممنون از شما. گفتگوي خوبي بود. ديگه برم بشينم پاي فايلهاي صوتي كه زحمتشو كشيديد. برقرار باشيد .
عليرضا
سلام ..چقدر خوشحالم در دوره ای زیستم که همچون شمایی در آن نفس کشیده اند
سلام آقای دکتر!
ده سالگی وبلاگ ات را تبریک عرض میکنم. به عنوان یک خواننده من خیلی از وبلاگ های اقتصادی و وبسایت های اقتصادی را که در سال 2008 تا 2010 میخواندم را ترک کردم. اما، وبلاگ شما و طرز نوشتارشما برایم بصورت همیش جذابیت داشته و پیوسته به وبلاگ سر میزنم. خیلی آموختم. پایدار و صحتمند باشی تا همچنان از نوشته های تان بهره مند شویم.
سلام ضیا. سپاس فراوان از اینکه در این مدت با نظرات خوبت در شکل گیری مباحث مرا کمک کردی. خوشحالم که نوشته ها مفید بوده اند.
شاد و سربلند باشی
سلام ..چقدر خوشحالم در دوره ای زیستم که همچون شمایی در آن نفس کشیده اند
سلام فرشته
ممنون از لطف شما. بی نهایت خوشحالم که کارم یکی را خوشحال کرده است. شاد و سرافراز باشید.